Colette Callewaert, de onderzoeksrechter die Wim De Troy aflost in het onderzoek naar het kindermisbruik in de kerk, heeft vastgesteld dat verschillende processen-verbaal verdwenen zijn uit het dossier. Dat schrijft De Standaard.

Naar verluidt zou een poetsvrouw ze weggegooid hebben.

Het zou onder meer gaan over verhoren van slachtoffers, maar ook over pv’s die gemaakt werden van verschillende huiszoekingen. Een aantal processen-verbaal was bij de verhuis van de griffier van De Troy in plastic zakken gestopt. Gevreesd wordt dat die per ongeluk door de poetsvrouw bij het vuilnis zijn gezet. Een ander deel zou de griffier mee naar huis hebben genomen om thuis verder te werken en die zouden niet zijn teruggekomen.

Er wordt momenteel onderzocht welke pv’s er allemaal verdwenen zijn en wat het gevolg is voor het onderzoek binnen “Operatie Kelk” zoals het onderzoek naar het kindermisbruik in de kerk genoemd wordt. Van de meeste pv’s zouden kopieën bestaan. Verwacht wordt dat de advocaten van de kerk deze zoveelste blunder in het onderzoek zullen aanhalen om hun procedureslag binnen te halen.

Die procedureslag is begonnen in juni 2010 toen in het onderzoek naar het kindermisbruik in de kerk het gerecht binnenviel bij kardinaal Godfried Danneels (grote foto). Drie verschillend samengetelde kamers van inbeschuldigingstelling (KI) hebben zich al gebogen over de rechtsgeldigheid van de bij die huiszoekingen verzamelde bewijsstukken en die kwamen tot uiteenlopende conclusies. De beslissing over de rechtmatigheid van die huiszoekingen heeft geen gevolgen voor de onderzoeksdaden die op de in beslag genomen stukken gebaseerd zijn en staat los van de pv’s die nu blijken verdwenen te zijn.

Bron : DeRedactie.be